Varför palestinasjal?

image158

En snyggt mönstrad sjal. En symbol för sympati gentemot Palestina och dess folk. Ett avståndstagande mot Judarnas patent på medhåll och ömkan. En sjal som kopieras av modehus världen över och riskerar att få samma status som Che Guevaras sönderprintade ansikte. Varför bära en äkta Palestinasjal?

Bakgrund - Israel bildas
1948 utropas staten Israel. Efter andra världskriget och de lidanden (förintelse) som judar fått utstå, väcktes världens sympatier för det judiska folkets krav på ett eget land i Palenstina. Hösten 1947 föreslog FN:s generalförsamling Palestinas delning i en judisk och en arabisk stat med Jerusalem under FN:s styre, 57 procent skulle ges till Israel och palestinierna skulle få behålla 43 procent. Arabiska protester mot delningsplanen följdes av en attack mot Israel. Till följd av statens bildande och kriget mellan Israel och de arabiska arméerna tvingades 600 000 palestinier fly sina hem.

1967 - sexdagarskriget
1967 gick Egypten, Syrien och Jordanien i en gemnsam attack mot Israel, ett krig som varade i sex dagar och resulterade i att Israel ockuperade Västbanken, inklusive östra Jerusalem, Gazaremsan, Golanhöjderna samt Sinaiöknen (lämnades senare till Egypten).
   FN:s generalförsamling sammankallades och förordade ett tillbakadragande av de israeliska styrkorna. Kravet om ett israeliskt tillbakadragande skrevs av FN:s säkerhetsråd in i resolution 242. Kravet har dock aldrig uppfyllts.

1993 - Osloavtalet
PLO:s ledare Yassir Arafat och Israels premiärminister Yitzak Rabin skriver under det så kallade Osloavtalet, vilket innebar att Palestinierna skulle få ett begränsat självstyre på Västbanken och I Gaza. Israelerna skulle få fred och säkerhet. De israeliska bosättningarna, rätten för de palestinska flyktingarna att återvända hem, Jerusalems framtida status och de slutliga gränserna - alla dessa frågor sköts på framtiden.


Läget nu

? Totalt finns enligt UNRWA 3,8 miljoner palestins­ka flyktingar, vilka mestadels bor i läger i Syrien, Jordanien, Libanon, Gaza och på Västbanken.

? I Libanon har flyktingarna praktiskt taget inga möjligheter till integration i värdlandet - bland annat är de förbjudna att arbeta inom de flesta yrken, och de kan inte få libanesiskt medborgarskap.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0